Potíže se zhoršily, vysadila jsem Bachovky

potíže se zhoršily bachovy esencePotíže se zhoršily, vysadila jsem Bachovky.

Většinou takto začínají emaily těch, kteří si radostně přišly pro Bachovy esence a těší se na změnu. U předávání lahvičky vždy zdůrazňuji, že reakce mohou být i nepříjemné, a že rozhodně nedopororučuji esence vysadit.

Nepříjemnou reakcí mám na mysli, že se stav přechodně zhorší.

Ano, může se stát, že se stav zhorší. Jste v úleku a úžasu? Já jsem za tyto reakce ze svého pohledu terapeuta ráda.

Samozřejmě tyto stavy se dostavit mohou, ale také nemusí a já vám velmi ráda objasním, proč se někdy dostaví.

Z pohledu Duše, se dostanete do míst, které podvědomně nevyhledáváte, je to místo ze kterého jde strach. Jste ochotní s problémem žít, měsíce, roky a dokonce i desetiletí.
Pak se dozvíte, že je zde možnost a to Bachovy esence, abyste se s tímto problémem, potíží, strachem či jakkoliv to nazveme zbavila.

Někteří klienti očekávají, že si budou kapat kapičky Bachových esencí a bez jejich přičinění se stane zázrak. Esence však nejsou ten zázrak, který si vyzvednete v lékárně na předpis od lékaře, spolknete pilulku, noha vás přestane bolet - protože tu bolest jednoduše odpojíte.

Esence nejsou žádnými vypínači, tyto esence pracují s vašim podvědomím, s vašimi vzorci, traumaty, nezpracovanými křivdami.

Raději to znázorním na příkladu:
Delší dobu vás trápí hnisavá rána a stále ne a ne se zahojit. Zkoušíte obklady, zkoušíte mastičky a nic nezabírá. Poté přijdete na místo, kde vám řeknou, že vám mohou pomoci, ale bude to chvíli bolet, ale uzdravíte se.

A je na vás co teď s tím? Jste ochotni se dále mazat a dávat obklady, které dlouhodobě nepomáhají? Stále chodit s hnisavou ránou, mít špinavé oblečení, smrdět hnisem a trpět bolestí?
Nebo raději zatnete zuby, vydržíte chvilinku diskomfortu a necháte si do rány říznout a necháte si ji vyčistit?

Ano! Bingo, to je přesně ONO!

Ti z vás, kteří esence vysadí (ať je ten důvod podvědomně jakýkoliv) se vrátí na začátek a mohou být naštvaní, smutní, zklamaní, že jim esence nepomohly.

Esence vás vedly podvědomě k té ráně, abyste si ji prohlédli, abyste zjistili jak rozsáhlá jsou zranění. Na vás je k tomu boláku přijít, prohlédnout si rozsah zranění, kousnout do klacku, nadechnout se a říznout (to je to chvilkové zhoršení obtíží) a nechat ten hnis odtéct. Tak jako z rány je třeba vyplavit hnis, je potřeba naskládaný vztek, lítost, smutek, zadržované slzy vyplavit ven. 
Ano, tohle je čas, kdy můžete brečet jako želvy, vztekat se, nebo být více lítostiví než kdy jindy apod. Každá rána po vyčištění, tedy po vyplavení se začne hojit. Stejně jako váš emocionální stav, se začně obratem opětovně lepšit a lepšit.

Nemusíte to podstoupit, ale můžete své zranění stále jen mazat, přikládat obklady, chodit kolem něj, utěšovat se, jak moc to bolí a jak se to nelepší. Stěžovat si kamarádce, kolegyni v práci a zkrátka vykládat to každému, koho potkáte, aby vás politoval. Možná už budete tak moc zvyklí na tu bolest, že ji přestanete vnímat a naučíte se spolu žít.

Ale jedno vím jistě, tento reparát budete muset opakovat znovu, bohužel však rána bude ještě hlubší, ještě více bolavá a možná už bude mokvat, nebo bude nekrotizující (kůže bude odumírat) a bude to ještě těžší, bolavější.


klíčení


Tak jako každé semínko potřebuje PRAVIDELNOU péči (rosit, zalévat, slunit, poté příjde klíčení, prodraní se za sluncem, poté potřebuje kypřit půdu, hnojit a u toho neustále zalévat), tak vaše bolest, se kterou přicházíte potřebuje správné a PRAVIDELNÉ impulzy (které esence rozkmitají) a to je pravidelné užívání esencí bez vysazení.  
Prosím, bavíme se tady o jedné lahvičce* na určitou jednu potíž (třeba strach z řízení auta).  Ze své terapeutické praxe jsem nezaznamenala, že bychom jednu konkrétní věc řešili více jak třemi lahvičkami. Esence se užívá do vymizení potíží, ty se už nevracejí.
Někdo na tento strach potřebuje jednu lahvičku, a někdo až tři - opět to závisí na míře a hloubce, a také jak dlouho se s danou věcí trápíme, jak hluboko ji máme uloženou.
*jedna lahvička braná dle předpisu terapeuta, bez vysazení. V případě velkého zhoršení potíží, které nám dělá velké potíže,  lze s terapeutem konzultovat a na jeho doporučení dávky snížit.

Vysazením esencí, vlastně ukončujete péči o semínko a semínko uschne, hlína zatvrdne. Celý proces zastavíte.
Tím, že rozkapanou lahvičku opětovně začnete kapat, tak nebudete pokračovat tam, kde jste skončili, ale vracíte se opět na začátek celého procesu. Semínko potřebuje opět stejně dlouhou dobu, aby puklo, začalo klíčit...a rozkapanou lahvičkou, kdy nemáte potřebné množství esencí, už znovu nenastartujete. Ustrnete někde v polovině procesu.

Příklad: Bavíme-li se o např. o strachu z řízení auta. Strach se natolik zhorší, že do auta nesedneme už vůbec a z obav z této reakce přestaneme kapat. Zastavili jsme proces.
Kdychom kapali dále a dovolili si prožít ten strach naplno, nechali jej vylézt, aby mohl s námi zarezonovat a my jej procítili na plné pecky, tím jej zvědomili a on tímto ztratí nad námi moc.
Takza pár dní se sami, dobrovolně a s motýlky v břiše osmělíme a zkusíme si za volant sednout, jen tak a představíme si, jaké by to bylo se rozjet.  Další den, si dovolíme už třeba auto nastartovat, seštelovat si zrcátka, vyzkoušet řazení, jak blikají blinkry, kroutit volantem, pustit si rádio.  Za několik dalších dní (u každého je to individuální) už si dovolíme v neděli dopoledne kdy je nejmenší provoz vyjet na okresní silnici a radovat se z toho, jak jsme báječní.
Jde o to jen ten prvotní strach, obavu nechat vyjít na povrch ♥ nedusit to dál v sobě. Nechat ji ukázat se v plném světle a ustát to.

Tyto stavy většinou zažívají klienti, kteří řeší dlouhodobější obtíže, ale není to pravidlem.

Jak jsem psala v úvodu, tyto stavy přijít mohou, ale nemusí. Pokud však přijdou, nebraňte se jim, zakousněte se do klacku jako statečné amazonky a konečně se s problémem vypořádejte a budete mít, pro jednou klid a pokoj. A ve vašem životě se začnou dít zázraky.
Někdy je třeba tomu trošku pomoci.
Pokud jsou však obtíže a nepříjemné pocity moc silné, lze upravit dávkování. Po konzultaci je individuálně snížíme, ale opět zde platí pravidlo, nepřestáváme.

Berte toto přechodné a krátkodobé zhoršení jako DAR. Jako DAR něco moci pro sebe VĚDOMĚ udělat a posunout se dál.

Je škoda, že jsme negativní pocity a prožívání věcí potlačili na tolik, že máme pocit, že je to špatně.
Negativní či přehnané emoce jsou podle norem lékařské profese nežádoucí a to je to, co nás dovedlo až sem. Kdybychom nechali své emoce bez skrupulí proběhnout vždy, jak příjdou ať jsou takové či makové, nemuseli bychom řešit N-EMOCE.

 


Sandra Carić

Jmenuji se Sandra Carić a jsem certifikovaná poradkyně pro Bachovy květové esence. Od roku 2007 sbírám své zkušenosti s Bachovými esencemi, abych dnes od problémů dokázala pomoci i vám.

Můj životní příběh mne dovedl k práci s esencemi, které mi ukázaly jak lze jemným a bezpečným způsobem porozumět tomu, co se mi v životě dělo, ale zejména pochopit sebe sama.  Více o mně naleznete tady >>


 

Vyzkoušejte také

webové stránky od r3d.cz