Jak si přát práci 2

jak si přát práci 2

Zatímco každý den silou svých myšlenek trochu přeprogramujeme svůj postoj k práci, můžeme přistoupit k druhému kroku. V něm se jedná o otázku: Jaká činnost by vás skutečně bavila? Přitom není důležité, co si o vašem přání myslí nebo říkají ostatní. Toto zaměstnání chcete přece vykonávat vy, a proto by mělo vyhovovat vám.


Přemýšlejte o tom, jaká činnost by vás opravdu naplňovala. Co byste rádi dělali, kdybyste si mohli vybrat? Důležité přitom je, aby vás práce naplňovala, protože ji budete vykonávat každý den po několik let nebo dokonce celý svůj život.

Nespokojte se proto s první odpovědí na tuto otázku, která vám přijde na mysl. Možná je to pořád spíše přání vašeho otce, eventuálně představa vaší matky, či naše vlastní představa, jak rychle vydělat peníze. A neposlouchejte při tom výhradně svůj rozum!

Nehraje vůbec žádnou roli, jestli se od člověka očekává, že převezme firmu svého otce, jestli rodiče budou na vámi zvolené povolání pyšní nebo jestli určitá činnost slibuje obzvláště velkou jistotu. Pokud vám práce nebude přinášet žádnou radost, přestože dané odvětví poskytuje jisté zaměstnání i v dobách krize, nebude to to pravé zaměstnání pro vás. Bude na vás patrné, že se s ním neztotožňujete a brzy vám bude hrozit propuštění nebo mobbing, případně dokonce vy sami vhodíte zklamaně ručník do ringu.

Není důležité to, co v tobě vidí jiní, ale to, co v sobě vidíš ty sám.

Jaké je tedy to pravé zaměstnání, které jste vždy chtěli? Co bylo vaším původním snem, než vás jiní lidé dokázali přesvědčit o tom, že něčeho takového nejste schopni? Často dochází k tomu, že jsme na základě mínění jiných lidí dovedeni k přání si nějakého povolání, které nám vůbec nesedí.

Nelekejte se toho, když vás odpověď na tuto otázku nenapadne okamžitě. Nevíte-li zrovna teď, co byste chtěli dělat, poukazuje to v zásadě jen na skutečnosti, že vaše přání je ukryto hluboko ve vaší duši. Nedělejte si s tím starosti, každý z nás se jednou cítí k nějaké práci předurčen. Jaké povolání by to mohlo být, se dá celkem snadno zjistit. Koneckonců si přece umíme přát, takže si můžeme přát odpověď i na tuto otázku.
 
* * *

- z knihy Prostě si to přejte, a to s lehkostí; Pierre Franckh

Vyzkoušejte také

webové stránky od r3d.cz